Znano je, da so v uspešnih zvezah prisotni kompromisi, vendar noben posameznik v zvezi ne bi smel zanemarjati svojih želja in svoje sreče.

Pogosto se zgodi, da zaradi zaljubljenosti tako imenovane rdeče zastave v romantičnih razmerjih ostanejo neopažene dokler je že prepozno.

Posameznik lahko pristane v toksičnem razmerju, ki škoduje predvsem mentalnem zdravju. 

Namen tega članka je identificirati rdeče zastave, ki opozarjajo na manipulacijsko obnašanje osebe, s katero smo v razmerju. 

Psihologi trdijo, da so rdeče zastave v razmerjih subjektivne, v smislu, da so odvisne od vrednot posameznika. Kljub temu, obstaja nekaj univerzalnih rdečih zastav, katerih se je vredno izogniti v razmerjih. Pa poglejmo ...

Bombiranje z ljubeznijo

To je razvidno takrat, ko je partner izredno pozoren že od samega začetka in izkazuje svojo ljubezen v velikih gestah, pogovorih o prihodnosti, tako, da se posameznik ali posameznica čim prej zaljubi, in potem ostane s strtim srcem, ko se partner odloči oditi sredi belega dne. Če se vam zdi, da vas oseba pretirano obmetava z ljubeznijo, je to zagotovo rdeča zastava!

Ljubosumje

Malo ljubosumja v zvezah ne škodi, vendar ko vaš partner postane posesiven ali želi nadzorovati vaše plane, vaš stil oblačenja in vaše druženje s prijatelji, postane situacija problematična. Če zasledite, da ste postali izolirani od svoje družine in prijateljev zaradi svojega partnerja, je to znak emocionalne zlorabe in je zvezo bolje zapustiti čim prej.

Ekstremne emocionalne reakcije

Če se po sporu vaš partner odzove z nekontrolirano jezo ali pa z ignoriranjem, to vzemite kot opozorilo in razmislite o zvezi, saj se lahko te reakcije prelevijo v fizično ali psihično zlorabo. 

Gaslighting

Ta angleška fraza predstavlja manipulacijo s pomočjo poneumljanja. Gre za vrsto čustvene zlorabe, kjer žrtev začne dvomiti vase in v občutek realnosti. Gaslighting lahko pelje do hujših čustvenih travm, zatorej je pametno zvezo takoj zapustiti. 

Narcizem

Če je vaš partner narcis, to pomeni, da misli, da se cel svet vrti okoli njega oziroma nje. Čustvena povezava z narcisom lahko posameznika pripelje do hude izčrpanost in čustvenih travm, saj bodo želje narcisa vedno bolj pomembne od vaših želja. Poanta narcisa ni v tem, da misli, da je lep ali da je samo samovšečen. Poanta je v tem, da si druge ljudi zavedno ali nezavedno podreja, jih v situacijah naredi "manjše", samo zato, da se sam počuti boljše. Njegova samopodoba je namreč zelo slaba.

Odvisnost od alkohola ali drugih substanc

Če ste v razmerju z nekom, ki nima nadzora nad količino zauženega alkohola, to lahko namiguje na odvisnost. Če si po resnem pogovoru vaš partner še vedno ne želi najti pomoči, je to rdeča zastava. Lahko pa se zgodi, da vaš partner vidi problem, si poišče zdravniško pomoč in s tem poglobi vajin odnos. BIstvo odvisnosti izvira ponavadi iz občutka osamljenosti in nepovezanosti s samim s seboj ali bližnjimi drugimi.

Zlorabno vedenje

Če vas partner verbalno, čustveno, fizično ali spolno zlorablja, to ni le rdeča zastava, temveč STOP ZNAK. Razmerje takoj zapustite in si priskrbite primerno pomoč.
 

Če v zvezi prepoznate katero od zgoraj naštetih malo manj resnih rdečih zastav je pomembno, da jih ne ignorirate upajoč, da se bodo razrešile same od sebe, vendar se vprašajte zakaj vas to moti ter delite svoje skrbi s partnerjem.

Če je vaš partner pripravljen spremeniti svoje vedenjske vzorce za voljo zdravega odnosa, se lahko odločite ali boste z zvezo nadaljevali ali pa jo boste opustili. 

Ponovne omembe vredno je dejstvo, da če vas partner psihično ali fizično ogroža je priporočeno zvezo takoj zapustiti. 
 

Avtor: MATCHMe.si - Agencija za Stike


Viri: