Ženske, starejše od 35 let, se verjetno dobro spomnite, kako je bilo biti tisto dekle, ki je čakalo na telefonski klic nekoga posebnega iz šole, ki vam je bil neizmerno všeč.

Dolge minute, muka in ekstaza čakanja ob telefonu in oster pogled vsakemu družinskemu članu ali prijatelju, ki si vas je ob tem neizmerno pomembnem trenutku drznil zmotiti ali prekiniti telefonsko linijo, ko vsak od vas še ni imel svojega mobilnega telefona. In po vsem tem čakanju in odrekanju fantje včasih sploh niso poklicali.

Če pa ste bili v vlogi klicatelja vi, se verjetno spominjate, kako se vam je želodec skrčil in kako so se vam spotile dlani, ko ste si upali poklicati simpatijo in upali, da se oglasi.

Časovni stroj prevrtimo 30 let naprej in dobimo nekoliko drugačno sliko zmenkov. Ni vam več treba čakati ob telefonu na klic, morda samo na sporočilo ali všeček. Ni se vam več treba tako mučiti kot včasih, enostavneje je. Vsakdo, s katerim se želite pogovoriti, je oddaljen le eno bežno besedilno sporočilo ali dregljaj. In če želite vedeti, kaj počne vaša simpatija, se vam ni treba spraševati. Preverite njihov Facebook ali Instagram in vse je na voljo za ogled. Vse je torej (vsaj na videz) veliko lažje. Pa je temu res tako?

Čeprav se zdaj za naše stike skorajda ni treba truditi, se zdi, da so zaradi tega zmenki veliko bolj zapleteni, kot so bili v tistih davnih časih, ko smo sedeli ob telefonu in se preprosto zmenili za lokacijo, kjer se bomo s simpatijo dobili. Ker je na voljo toliko možnosti, je tudi sama zamisel o ustalitvi z eno osebo vse manj privlačna. Ob tolikšni količini pošiljanja besedil in tako majhnem številu pogovorov iz oči v oči se zdi, da ni prave komunikacije. Zaradi tega se lahko nekateri med nami sprašujejo, ali imamo razmerja ali le priložnostne romance, ki so sicer strastne in zabavne, a hitro ugasnejo.

V vsej tej dvoumnosti je morda še težje najti jasne smernice. Na Redditu in ostalih spletnih platformah se tako hitro zasačimo, kako obupano iščemo nasvete za zmenke v prepričanju, da je nekdo tam zunaj gotovo obvladal to norost in nas lahko razsvetli. Toda nasveti za zmenke, ki jih dobimo, nas lahko le še bolj zmedejo. Kje je sploh meja med prijateljstvom in zmenkom? Kje je meja med priložnostnim dobivanjem in razmerjem? Kako se o vseh teh stvareh sploh pogovarjati z nekom, s katerim se dobivamo ali s katerim želimo imeti razmerje? Ali kdo sploh ve odgovor na takšna vprašanja?

Seveda na nobeno od teh vprašanj ni pravega odgovora, vsak posameznik mora najti svojo različico odgovora. Vendar pa obstaja nekaj nasvetov in trikov, ki vam bodo pomagala urediti številne zaplete v svetu zmenkov 21. stoletja, da se vam bo le-ta zdel nekoliko bolj dostopen in manj zmeden. 

Spletni nasveti za zmenke

Dobra stran spletnih zmenkov je, da se zlahka počutiš, kot da nekoga poznaš, ne da bi ga kadar koli srečal. In prav tako je slaba stran spletnih zmenkov ta, da se zlahka počutiš, kot da nekoga poznaš, ne da bi ga kadar koli srečal.

Če ste na eni od številnih spletnih platform za zmenke preživeli nekaj časa, dobro veste, o čem govorim. Lahko preživite dneve ali tedne ob gledanju fotografij te osebe in izmenjavi sporočil sem ter tja in imate občutek, da ste si ustvarili precej popolno sliko o tem, kdo ta oseba je. Zaradi tega se morda počutite popolnoma zadovoljni z idejo, da bi se končno srečali v lokalni kavarni. Ko pa osebo srečate v živo, se zna zgoditi, da vse ne bo steklo kot po maslu – morda slike vaše simpatije niso ravno relevantne njenemu izgledu v živo, ali pa so videti kot na fotografiji, vendar je njihova osebnost drugačna, kot ste pričakovali iz sporočil. Najverjetnejši scenarij je, da sedita drug nasproti drugega eno uro in imata občutek, da si nimata kaj povedati in da nimata ničesar skupnega.

Toda kljub negativnim lastnostim iskanja ljubezni na spletu, je popolnoma mogoče in realno, da svojega bodočega partnerja spoznate tudi prek spleta. Pravzaprav je zaradi tega, ker se danes toliko našega življenja odvija prek spleta, včasih še težje spoznati potencialnega partnerja v živo. Zato vam ponujamo nekaj smernic, ki vam bodo pomagale, da se izognete scenariju nočne more, ki se ga bojite:
  • Ne bodite preveč skromni z izgledom svojega profila. Vodite s svojimi prednostmi. Negotovost se običajno ne zdi privlačna in lahko škodi vsemu, kar lahko ponudite.
  • Na svojem profilu objavite veliko fotografij. To je edini način, kako lahko potencialni zmenki vidijo vaš pravi jaz, zato poskrbite, da objavite veliko različnih fotografij, na katerih počnete različne stvari, v katerih uživate, in da so te fotografije dobre kakovosti. Raznolikost fotografij jim omogoča, da so bolj prepričani, da ste tisti, za kogar se izdajate. Zaradi tega bo tudi manjša verjetnost, da bodo ob osebnem srečanju začutili, da niste bili to, za kar so se prijavili.
  • Bodite pripravljeni vložiti nekaj truda: Spletni zmenki niso čarobna rešitev za iskanje sanjskega moškega ali ženske. Bodite pripravljeni, da boste porabili nekaj časa za branje profilov, odgovarjanje na sporočila in občasno pošiljanje sporočil, na katera morda ne boste dobili odgovora. V sporočilih bodite prijazni in spoštljivi ne glede na to, ali si zagotovite zmenek ali ne. Raziskave so pokazale tudi, da je prijaznost najpomembnejša lastnost, ki jo iščejo ženske.
  • Ne dovolite, da se spletni pogovori vlečejo predolgo. Po približno enem tednu ali nekaj sporočilih (kar vam ustreza) boste morda želeli predlagati osebno srečanje ali morda vsaj video klic, nekaj bolj osebnega od sporočil. V nasprotnem primeru lahko tvegate, da boste zapravljali čas in si o drugi osebi ustvarili predstavo, ki ne temelji na resničnosti. Ta predstava se lahko razblini, ko jo končno vidite v resničnem življenju.
Upoštevajte teh nekaj nasvetov in ostanite na dobri poti, da v svetu spletnih zmenkov spoznate sorodno dušo. 

Nasveti za zmenke za moške

V 21. stoletju je za moške lahko zmedeno krmariti po spreminjajoči se pokrajini družbenih običajev. Tako kot se spreminjajo odnosi med moškimi in ženskami, se spreminja tudi spletna razširitev teh odnosov. Prilagamo nekaj smernic, ki so vam lahko v pomoč in orientacijo:
  • V svoje fotografije vključite lepo fotografijo obraza. Kakovostna fotografija vašega obraza, na kateri gledate nekoliko stran od fotoaparata, je drža, ki je pogosto precej laskava. Prav tako pa lahko nekoga, ki si sliko ogleduje, spodbudi, da verjame, da ste v resnici tudi tako videti.
  • Vključite informacije, ki dajo vedeti, da ste inteligentni. Študija na univerzi Columbia je pokazala, da ženske pri partnerju kar dvakrat bolj cenijo inteligenco kot moški, zato te sposobnosti potisnite v ospredje našega profila.
  • Bodite pozorni na svojo prisotnost v družabnih medijih. Ena od prvih stvari, ki jih lahko potencialni zmenek naredi, je, da vas poišče na Googlu ali v družabnih medijih. Poskrbite, da bodo vse informacije, ki jih bodo našli, ustvarile pozitiven in pravilen vtis.
  • Bodite pripravljeni na pogovor o tem, kdo od vaju bi moral plačati. V razmerjih na zmenkih je včasih veljalo, da plačuje moški, ker pa so se vloge spolov spremenile, to ne velja vedno. Glede na raziskave je lahko razprava o tem, kdo kaj plačuje in kako pogosto, resnično večplastna. Morda se vam bo zdelo najbolje, da ponudite plačilo, zlasti na prvem zmenku. Če je vaša simpatija zares odločna, da bo račun plačala ali si ga z vami vsaj razdelila, je najboljši način pogovor, da bosta oba razumljena glede svojih namenov.
  • Po zmenku simpatijo pospremite domov: Ta predlog je v veliki meri povezan z osebnimi preferencami, zato poskrbite, da boste ravnali tako, kot vama najbolj ustreza.
  • Vendar pa se zavedajte, da bi bilo koristno počakati dan ali dva, preden po prvem zmenku nadaljujete. Če bi to storili prej, bi lahko bili videti preveč vsiljivi. Daljše čakanje pa lahko simpatiji pošlje sporočilo, da vas ne zanima ali da ne cenite časa drugega posameznika.

Nasveti za zmenke za ženske

Svet zmenkov v 21. stoletju ni nič manj dvoumen in strašljiv za ženske tako zaradi večje svobode in raziskovanja kot tudi zaradi potencialnih nevarnosti spletnih zalezovalcev. Tudi za ženske prilagamo nekaj nasvetov za zmenke, ki bodo ženskam v pomoč v tem novem pogumnem svetu:
  • Vnaprej si razjasnite, kaj je tisto, kar vas moti pri ljudeh. Vsi imamo eno ali dve stvari, za katere vemo, da z njimi nikakor ne moremo skleniti kompromisa. Morda je to pretirano pitje alkohola, morda je simpatija preveč oddaljena od vas, ali kaj popolnoma drugačnega. Opredelite jih že na začetku, da ne boste izgubljali časa. Če boste poznali svoje meje in pričakovanja, boste lažje prepoznali tudi rdeče zastavice, ki bi se lahko izkazale za nezdrave ali nevarne za vas.
  • Ne sprejmite prošnje za prvi zmenek po elektronski pošti ali sporočilu. Predlagajte, da se boste z veseljem dogovorili za osebno srečanje, če vas bo simpatija poklicala. Pogovor po telefonu bo omogočil, da se pred osebnim srečanjem nekoliko bolje spoznate z vašim zmenkom. Poleg tega je to še ena priložnost, da ocenite, ali med njima obstaja dobra kemija ali dobro ujemanje. Videoklic je lahko dober način, da se prepričate vsaj o tem, da ima oseba, s katero se srečujete, enak obraz kot oseba na profilni sliki simpatije.
  • Oblecite se v laskavo obleko, ki izraža vašo pravo podobo. Ne glede na to, ali gre za prikupno cvetlično obleko ali elegantne kavbojke z lepim suknjičem, poskrbite, da se obleka dobro prilega ter ustreza vaši osebnosti in kraju srečanja. Najpomembneje pa je, da nosite nekaj, v čemer se počutite udobno. Najpomembnejši cilj je torej obleka, v kateri se počutite samozavestno.
  • Razkrijte svoj pravi jaz. Ne bojte se pokazati malo svoje nenavadnosti. Če boste od začetka pristni, ste lahko prepričani, da bo vašo simpatijo pritegnil vaš pravi jaz.

Delikatne situacije

Zmenkarije v 21. stoletju so zaradi navala digitalizacije in hitrega načina sodobnega življenja nekoliko zmedene, k temu pa pripomorejo še nekatere posebne situacije, ki od nas zahtevajo taktnost in diplomacijo. Vendar ni nujno, da te situacije uničijo vaše možnosti za ljubezen. V nadaljevanju vam predstavljamo, kako ravnati v nekaterih občutljivih situacijah, npr. kot samski starš z otrokom. 

Starši samohranilci

Ko ste preobremenjeni z vzgojo otroka in je ta za vas prioriteta, je težko razmišljati še o iskanju ljubezni. Vendar je to mogoče! Kot starš samohranilec si zaslužite ljubezen kot vsi drugi. Tukaj je nekaj nasvetov, ki vam pri tem lahko pomagajo:
  • Nikar ne prikrivajte svojega statusa starša samohranilca. V svojem spletnem profilu odkrito povejte, da so vaši otroci del posla, v katerega se podajajo z vami. S tem boste izločili vse, ki ne bodo znali ceniti vaših edinstvenih radosti in izzivov.
  • Vsakega potencialnega ljubezenskega interesenta si predstavljajte kot del svoje bodoče družine. Na zmenkih ne gre več samo za vas. V mislih imejte sliko družine, ki si jo želite v prihodnosti, in razmislite, kako bi se ta oseba lahko vključila vanjo. Morda bo postalo pomembno, da vidite, kako ravna z vašimi družinskimi člani.
  • Pri predstavitvi novega partnerja otroku si vzemite čas. Izogibajte se hitenju in siljenju novega partnerja v starševsko vlogo v prvih dneh. Če se ne boste upočasnili, se bo otrok lažje prilagodil novi osebi v vašem življenju.
  • Razmislite o fizični intimnosti. Ko se enkrat odločite za ta korak, morda ne bo več poti nazaj. Spolna intimnost vas lahko včasih popelje na območje močnih čustev in nesporazumov, ki lahko prezgodaj zapletejo stvari ali zameglijo presojo. Preprosto se prepričajte, da ste pripravljeni na ta korak v vašem razmerju, preden se brezskrbno spustite vanj.


Avtor: MATCHMe.si - Agencija za Stike (Vir, Vir, Vir)