Ste o partnerstvu kdaj razmišljali kot o stvari izbire? Ali ste menili, da dva človeka pač pašeta skupaj in sta zato par? Ali, da dva ne moreta narazen zaradi socialnih omejitev, otrok ali česarkoli drugega? V resnici je partnerstvo zavestna odločitev.

Zrelo, odraslo partnerstvo in izbira

Kakšno je zrelo, odraslo, odgovorno partnerstvo? Takšno partnerstvo se ne zgodi po naključju ali ker sta dva zaljubljena. Takšno partnerstvo je prigarano, zgrajeno na skupnih vrednotah, na pogovorih, na ljubezni in predvsem na odločitvi. Mit o parih, ki so živeli srečno do konca svojih dni, je samo mit. Vsak, še tako popoln par, se sooča s težavnimi obdobji, nasprotovanji in preprekami v življenju. Razlika med tistimi, ki ostanejo skupaj in tistimi, ki se razidejo, je zgolj odločitev. Odločitev, da si želita biti skupaj. Ko si enkrat odločen, izginejo vsi dvomi, vsi izgovori. Ko se oba partnerja odločita, da si želita biti skupaj, bosta skupaj prebrodila vse težave. Zelo pomembno se je zavedati, kolikšno moč ima ta odločitev. Recimo, da se morava pogovoriti o zelo pereči temi v najinem odnosu. Najprej se opomniva, da sva se oba odločila, da bova eden z drugim. To je najina svobodna volja in neizpodbitna odločitev. Ker se zavedava svoje odločitve, se v odnosu počutiva varna, sprejeta in ljubljena. Veva, da se lahko pogovarjava o vseh težavnih temah in to ne bo povzročilo razhoda. To je krog zaupanja, ki ga skleneta partnerja, ko se odločita biti skupaj. Zatorej še enkrat pomislite, preden rečete, da sta si dva pač usojena. Ni res, odločila sta se in si obljubila partnerstvo.

Pari, ki navidezno ne morejo narazen

Opazujem in vsak dan sem priča parom, ki navidezno ne morejo narazen. Že od daleč je jasno vidno, da njihovi odnosi niso zdravi, da niso dobri in da se partnerja ne osrečujeta. Celo nasprotno, grenita si življenje. Globoko v sebi oba vesta, da nista za skupaj in da si ne želita biti eden z drugim. A se potem oklepata varnosti odnosa in se izgovarjata na otroke, skupne kredite, stanovanje, psa in vsa leta, ki sta jih preživela skupaj. Vem, da se sliši grdo in ostro, a vse to so prazni izgovori. Tudi onadva sta se svobodno in zavestno odločila, da bosta par. In to odločitev sprejemata vsak dan znova, ko ostajata skupaj. V življenju lahko storimo prav vse, v kar verjamemo. In tudi par z otroki, krediti, psom in dolgoletnim zakonom se lahko razide, če se tako odloči. Vendar je večine strah. Potem krivijo eden drugega in zunanje okoliščine, češ, da »ne morejo narazen«. Pozabljajo pa, da se prav oni vsak dan odločajo za svoje življenje. Kakšno življenje boste izbrali vi? Kakšno partnerstvo boste izbrali vi? Kakšno vlogo boste izbrali vi? Vlogo žrtve, ki je navidezno ujeta v okoliščinah življenja? Ali boste prevzeli odgovornost in se jasno odločili, kaj sprejmete in česa ne? Izbira je vaša, vsak trenutek znova.

Midva pač paševa skupaj

To je še en mit, s katerim se slepijo ljudje, ki si ne želijo priznati resnice. Nihče ne paše skupaj, obenem pa vsi pašemo skupaj. Nekateri so sicer boljše izbire, z njimi imamo boljša ujemanja. Z drugimi pač ne gremo tako dobro skupaj. Vendar skupaj pašeta dva, ki sta se odločila, da bosta skupaj. Preprosto, kot pri oblačilih. Naše babice verjetno nikoli niso pomislile, da bi na trenirko lahko pasale visoke pete. Vendar dekleta dokazujejo, da je tudi to lahko zelo zanimiva izbira. Skupaj paše tisto, za kar se odločimo, kar izberemo, da bo pasalo skupaj. Zatorej tudi vsi tisti, ki se slepijo, da pač pašejo skupaj, v sebi pa se grizejo, zakaj stvari niso drugačne, vsak dan izberejo. Najpomembnejše je, da vsak dan izberete sebe. Najprej sebe. Svoj partner boste do konca življenja. Kakšno partnerstvo si želite s samim seboj? Nato pozorno izberite še sopotnika, partnerja v drugem človeku. In pri tem se ne izgovarjajte na moč usode, starše in zunanje dejavnike. Vi se odločate in vi boste zavestno izbrali svojega partnerja. Partnerstvo je zavestna izbira in to je čudovito dejstvo. Kajti vsaka izbira pomeni neskončno svobodo. Izbirate lahko vedno znova. Vsak dan lahko izberete isto osebo ali pa nekoga novega. Kakor pač čutite, da je prav in da vam ustreza. Zato izbirajte zavestno in se zavedajte svobode, ki jo imate. Vi izbirate svoje življenje, svoje sopotnike in partnerje.

V težkih trenutkih se spomnite svoje odločitve

Tako samskost kot partnerstvo prinašata svoje preizkušnje. Prepričana sem, da vam je kdaj zares težko, zares hudo. Ko ste najbolj na tleh, se spomnite, da imate možnost izbire. Izbirate lahko kdo boste, kaj boste in s kom boste. Ko najbolj dvomite o uspešnosti zveze z vašim partnerjem, se spomnite na izbiro, ki jo imate. Vprašajte se ali si želite vztrajati ali želite iti svojo pot. Zavedajte se, da se vi odločate. Če ste se odločili, da želite vztrajati in veste, da partner čuti enako, lahko ves strah kar napodite. Strah se bo umaknil, saj vas ne bo mogel več strašiti z razhodom. V stanju zavesti, da se svobodno odločamo, je čar življenja. Vemo, da lahko izberemo karkoli.

Po drugi strani pa to vedenje prinaša ogromno odgovornost. Odgovornost do sebe. Vendar je tudi to čudovito, kajti v resnici nočemo, da bi bil kdorkoli odgovoren za nas in naše odločitve. To ne bi bila svoboda. Tako pa je imamo na pretek!

Tudi samskost je izbira. Seveda se ne boste kar poročili, s prvim človekom, ki pride mimo, ker ste se tako odločili. Vendar, če se boste odločili, zares v srcu odločili za partnerstvo, ga boste tudi ustvarili. Če si ne želite biti več samski, se vsak dan opomnite na svojo svobodno izbiro. Vsako jutro najprej izberite sebe, nato pa se odločite za partnerstvo. Slej ko prej, se bo vaša odločitev spremenila v vašo resničnost. 

Želim vam, da vsak dan sprejemate čudovite zavestne izbire in odločitve. Bodite svobodne ptice!


​Avtor: MATCHMe.si - Agencija za Stike